0 0
Zupa migdałowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

200 g Migdały słodkie
6 sztuk Migdały gorzkie, lub 2-3 krople esencji migdałowej
1,5 litra Mleko 3,2 %
500 ml Śmietanka 30%
100 g Rodzynki jasne
50 g Cukier
120 g Ryż

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa migdałowa

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Zupa migdałowa jest bardzo wdzięczna w przygotowaniu, Ma niecodzienny smak. Przepis na zupę migdałową jest poszukiwany głównie przed Wigilią, ponieważ to danie to jedna z Bożonarodzeniowych tradycji. Ale może być też dopełnieniem niedzielnego obiadu.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Połowę przepuszczamy przez maszynkę do orzechów, drugą połowę kroimy w paski. Przetarte migdału ucieramy z cukrem, filiżanką słodkiej śmietany i zmiażdżonymi gorzkimi migdałami. (ponieważ trudno je dzisiaj kupić, praktycznie używa się esencji migdałowej, zawsze bardzo ostrożnie, ponieważ ma intensywny aromat). Ryż płuczemy, zalewamy 200 ml wrzącego mleka i gotujemy na sypko. Utartą masę migdałową i przepłukane rodzynki zalewamy gorącym mlekiem (ugotowanym razem ze śmietanką). Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wsypujemy teraz posiekane migdały, rodzynki, odstawiamy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
SOLA w maśle cytrynowym
następny
Sałatka Szwabska
poprzedni
SOLA w maśle cytrynowym
następny
Sałatka Szwabska