Składniki
- 
                                          500 g Burakmłody
 - 
                                          300 g Wydrylowane wiśnieciemne
 - 
                                          1/2 szklanki Śmietanka 18 %
 - 
                                          2 łyżki Ocet winny
 - 
                                          3 łyżki Rodzynki
 - 
                                          1 łyżeczka Kminek
 - 
                                          Sól
 - 
                                          Pieprz
 - 
                                          Cukier puder
 
Opis
Bardzo smaczna i wygląda cudownie. Pasuje do sztuk mięsa, kotletów, a także pieczonej wieprzowiny. Sałatka purpurowa — wypróbuj ten przepis.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie:Wymyj szczoteczką buraki i włóż do garnka. Wlej tyle wody by je przykryła, wsyp pół łyżeczki soli i kminek. Gotuj, aż będą miękkie. Wypłucz wiśnie, usuń pestki, wyciśnięty sok zachowaj. Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę (wielkości wiśni). Ubij śmietankę z octem, szczyptą soli, cukru pudru i pieprzu. Sos powinien mieć słodko — kwaśny smak z wyraźnie pieprzową nutą. Wypłucz liście sałaty, drobniejsze ułóż naokoło półmiska. Grubsze liście podziel na kawałki i ułóż na środku półmiska. Wymieszaj rodzynki, wiśnie i buraczki. Polej sokiem, który wyciekł z wiśni, a potem sosem śmietanowym. Ułóż na półmisku tak, by purpurowa sałatka otoczona była zielenią listków. Tę niebanalną sałatkę podawaj do sztuk mięsa, mielonych kotletów, steków, befsztyków, a także pieczeni wieprzowej.  | 
                  




                
                



