0 0
Makaron z klopsikami według Jamiego

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na klopsiki:
600 ml Mięso mielone wieprzowo-wołowe
12 sztuk Krakersy
1 sztuka Jajko
4 gałązki Rozmaryn
2 łyżki Musztarda dijon czubate
1 łyżeczka Oregano
Pieprz
Sól morska
Składniki na sos pomidorowy:
800 g Pomidory krojone w puszcze
1 sztuka Cebula
2 ząbki Czosnek
1 pęczek Bazylia
1/2 sztuki Papryczka chilli
2 łyżki Ocet balsamiczny
1/2 łyżeczki Cukier
Oliwa z oliwek
Dodatkowo:
400 g Makaron SPAGHETTI
60 g Tarty parmezan
Listki świeżej bazylii

Wartość odżywcza

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Makaron z klopsikami według Jamiego

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na klopsiki:

  • Składniki na sos pomidorowy:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Cudowne i aromatyczne danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. A jeśli mowa o kuchni włoskiej, to nie może zabraknąć dobrej jakości makaronu, świeżej bazylii, słodkich pomidorów i parmezanu. Danie, które Wam proponuję to makaron w wersji spaghetti z małymi klopsikami i fantastycznym sosem pomidorowym. Obficie obsypany moim ukochanym parmezanem i świeżą bazylią. Proste połączenie, które tworzy sycące i niezwykle smaczne danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie klopsików:

Mięso przekładamy do miski. Listki rozmarynu drobno siekamy i dodajemy do mięsa razem z pokruszonymi krakersami, musztardą i jajkiem. Doprawiamy do smaku oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
Wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy przygotowane klopsiki z każdej strony, energicznie poruszając patelnią co jakiś czas. Gotowe klopsiki przekładamy na talerz.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i papryczkę chili. Mieszając podsmażamy uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, gdyż będzie gorzki. Dodajemy pomidory, posiekaną bazylię i ocet balsamiczny. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
Makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron, pozostawiając odrobinę wody z makaronu do rozrzedzenia sosu (jeśli jest to konieczne). Klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy wszystko razem jeszcze około 10 minut. Na talerze wykładamy porcję makaronu, polewamy przygotowanym sosem z klopsikami. Wierzch posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy listkiem bazylii.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Limonkowy sernik
następny
Muffiny croque madame
poprzedni
Limonkowy sernik
następny
Muffiny croque madame

Dodaj komentarz