Składniki
- 
                                          600 g Płaty śledzia świeżego
 - 
                                          1 litr Marynatakwasek cytrynowy, sól, woda przegotowana
 - 
                                          1 litr Zalewaoliwa z oliwek, bazylia, estragon, tymianek, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
 - 
                                          15 plastrów Ananas w puszcze
 - 
                                          200 g Czarna jagoda
 - 
                                          200 g Suszona żurawina
 - 
                                          100 g Borowiki
 - 
                                          z około litra śmietany Bita śmietana
 
Opis
Wyśmienity przepis na śledzia. Śledź egzotyczny to idealna przystawka na świąteczny stół. Wypróbuj koniecznie. Zachwyć swoich bliskich.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie:Zapraszając gości na sobotę musimy zacząć przygotowanie śledzia już w poniedziałek. Płaty śledziowe bez skóry i ości zalewamy na 72 godziny marynatą. Następnie zalewamy śledzie zalewą ziołową i odstawiamy to wszystko na 36 godzin, aby nam śledzie dojrzały. Tak zamarynowane śledzie stanowią podstawę do przyrządzenia śledzia egzotycznego. Na talerzyk kładziemy plaster ananasa, a na to zawinięty w turban (z 1/4 ananasa w środku) filet śledziowy. Filet śledziowy przykrywamy drugim plastrem ananasa (zawinięty filet wystaje ponad plaster ananasa tworząc kołnierzy). Całość szprycujemy bitą śmietaną i posypujemy z wierzchu owocami leśnymi (czarnymi jagodami, borówkami, żurawinami). Mimo, że czas przygotowania śledzia egzotycznego jest długi, zapewniamy, że wyśmienity smak potrawy ukoi trud żmudnej pracy.  | 
                  




                
                



