0 0
Śledź egzotyczny

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

600 g Płaty śledzia świeżego
1 litr Marynata kwasek cytrynowy, sól, woda przegotowana
1 litr Zalewa oliwa z oliwek, bazylia, estragon, tymianek, ziele angielskie, goździki, liść laurowy, jałowiec, gorczyca
15 plastrów Ananas w puszcze
200 g Czarna jagoda
200 g Suszona żurawina
100 g Borowiki
z około litra śmietany Bita śmietana

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Śledź egzotyczny

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Wyśmienity przepis na śledzia. Śledź egzotyczny to idealna przystawka na świąteczny stół. Wypróbuj koniecznie. Zachwyć swoich bliskich.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Zapraszając gości na sobotę musimy zacząć przygotowanie śledzia już w poniedziałek.

Płaty śledziowe bez skóry i ości zalewamy na 72 godziny marynatą.
Przygotowujemy zalewę ziołową:
Wszystkie zioła wsypujemy do głębokiego naczynia i parzymy lekko wrzątkiem dla uzyskania większego aromatu.

Następnie zalewamy śledzie zalewą ziołową i odstawiamy to wszystko na 36 godzin, aby nam śledzie dojrzały. Tak zamarynowane śledzie stanowią podstawę do przyrządzenia śledzia egzotycznego.

Na talerzyk kładziemy plaster ananasa, a na to zawinięty w turban (z 1/4 ananasa w środku) filet śledziowy.

Filet śledziowy przykrywamy drugim plastrem ananasa (zawinięty filet wystaje ponad plaster ananasa tworząc kołnierzy). Całość szprycujemy bitą śmietaną i posypujemy z wierzchu owocami leśnymi (czarnymi jagodami, borówkami, żurawinami). Mimo, że czas przygotowania śledzia egzotycznego jest długi, zapewniamy, że wyśmienity smak potrawy ukoi trud żmudnej pracy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Pasztet z owoców i kurczaka
następny
Zupa koperkowa
poprzedni
Pasztet z owoców i kurczaka
następny
Zupa koperkowa