0 0
Ajerkoniak

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
8 szt Jajko
250 g Drobny cukier
1/2 l Mleko 3,2 %
1/4 l Spirytus
2 paczki Cukier waniliowy 200 ml mleka 1/2 litra wódki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ajerkoniak

Kuchnia:
    • 1 godzina
    • Łatwy

    Składniki

    • Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Gęsty, kremowy, lekko słodki likier jajeczny produkowany na spirytusie z dodatkiem cukru i wanilii, głównie w Holandii. Ajerkoniak świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, lodów jak i kremów do ciast. Warto przygotować go w domu, gdyż jest znacznie lepszy od tego, ze sklepowej półki i bardzo prosty w przygotowaniu.

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie

    Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mleko, spirytus (wódkę), cały czas ucierając na najmniejszych obrotach. Gotowy ajerkoniak rozlewamy do butelek i odstawiamy. Po kilku godzinach ajerkoniak troszkę opadnie, więc można uzupełnić butelki do pełna. Dobrze jest co jakiś czas potrząsnąć butelkami.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Tradycyjny krupnik staropolski
    następny
    Gołąbki
    poprzedni
    Tradycyjny krupnik staropolski
    następny
    Gołąbki

    Dodaj komentarz