0 0
Babeczki migdałowo – wiśniowe

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

200 g Migdały
100 g Mąka
1 sztuka Jajko
300 g Masło
150 g Cukier puder
900 g Wydrylowane wiśnie
300 g Cukier
60 g Cukier żelujący

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babeczki migdałowo – wiśniowe

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Babeczki migdałowo — wiśniowe można piec w sezonie na wiśnie, jak i poza nim. Przepis jest bardzo łatwy, a same babeczki wychodzę wyśmienite.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Zmiel migdały na puder, wymieszaj z mąką. Dodaj masło, jajka, żółtko, cukier. Posiekaj wszystko, a potem zagnieć kruche ciasto. Wstaw na godzinę do lodówki.

Przygotuj nadzienie wiśniowe. Zagotuj wodę z cukrem, wsyp wiśnie (po sezonie — mrożone), cukier żelujący i gotuj na małym ogniu, aż sok odparuje, a masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Rozwałkuj dość cienko ciasto, wylep 8 - 10 foremek posmarowanych masłem, napełnij wiśniami i przykryj krążkiem ciasta. Starannie zlep brzegi ciasta. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni. Podawaj ciepłe z sosem owocowym i lodami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Brzoskwinie z bezą
następny
Kurczak w białym winie
poprzedni
Brzoskwinie z bezą
następny
Kurczak w białym winie