Składniki
-
4 sztuki Brzoskwinieniezbyt miękkie
-
2 sztuki Białko
-
2 łyżki Cukier puder
-
50 g Migdałylub orzechy laskowa, zmielone
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
szczypta Cynamon
-
1 łyżka Masło
Opis
Łatwy i elegancki deser. Brzoskwinie z bezą, przy szczególnych okazjach podawaj z gałką waniliowych lodów, Wypróbuj nasz przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ubij schłodzone białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier i ciągle energicznie ubijaj. Gdy piana będzie sztywna, wsyp migdały (lub orzechy laskowe) i delikatnie wymieszaj bezową masę. Przełóż masę do plastikowej torebki z uciętym rogiem. Zanurz na kilka sekund brzoskwinie we wrzącej wodzie. Wrzuć natychmiast do lodowatej wody (to je zahartuje) i obierz ze skórki. Przekrój każdą na pół, wyjmij pestkę. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie. Napełniaj wgłębienia po pestce masą bezową, Rozsyp jeszcze mgiełkę cynamonową i zapiekaj w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Deser podawaj gorący. Przy szczególnych okazjach z kulką waniliowych lodów. |