fbpx
0 0
Bollito misto

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 kg Wołowina antrykot, udziec i mostek
500 g cielęcina
400 g Ozór cielęcy
1 sztuka Kura
1 sztuka Kiełbasa serdelkowa
4 sztuki Marchew
2 sztuki Por
2 sztuki Kalarepa
6 ząbków Czosnek
9 sztuk Cebula
1 sztuka Pietruszka
1 szuka Korzeń selera
3 sztuki Liść laurowy
1 łyżeczka Tymianek
1 pęczek Natka pietruszki
1 łyżeczka Pieprz w ziarenkach
3 sztuki Goździk
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Bollito misto

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Bardzo esencjonalny rosół, dodatkowo aromatyczne, gotowane mięsa. Bollito misto, idealne danie na obiad dla całej rodziny. Musisz wypróbować ten przepis.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

A więc zaczynamy od bardzo dużego garnka napełnionego do połowy wodą (ok 2.5 litra) wrzucamy całe marchewki, łodygi selera, cebule ze wbitymi goździkami, kalarepki, pory i ząbki czosnku. Dodajemy jeszcze liście laurowe, tymianek i całe ziarnka pieprzu. Gotujemy przez 5 minut. Teraz wkładamy mięso wołowe, czekamy aż rosół zacznie wrzeć i natychmiast zmniejszamy ogień. Łyżką cedzakową zbieramy pojawiającą się pianę. Po 45 minutach wkładamy cielęcinę, a po następnych 30 minutach — kurę. Znów starannie zbieramy szumowiny z powierzchni rosołu. Cały czas gotujemy na małym ogniu. Po włożeniu kury solimy rosół, ale niezbyt mocno.

Ozór gotuje się w oddzielnym garnku w wodzie aromatyzowanej cebulą, goździkiem, pęczkiem pietruszki. Na koniec: kiełbasa serdelkowa, nakłuwamy ją wykałaczką, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy powoli przez 25 minut. Oczywiście, można podać inną kiełbasę, także białą.

Sztukamięs znakomicie przechowuje się w lodówce przez 2 - 3 dni. Należy mięso przełożyć do plastikowego pojemnika i zalać niewielką ilością rosołu. A sam rosół podać z makaronem, pasztecikami, diablotką lub grzankami zapieczonymi z mozzarellą (świetne). Rosół jest bardzo esencjonalny i na tym też polega radość z gotowania sztuki mięs - w jednym garnku, dwa dania.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sos La salsa verde
następny
Makaron al forno
poprzedni
Sos La salsa verde
następny
Makaron al forno