0 0
Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

15 g Świeże droźdże
500 g Mąka pszenna
1 szt Jajko
2 łyżki + 1 łyżeczka Cukier
1 szklanka + 3 łyżki Mleko 3,2 %
3 łyżki Olej słonecznikowy
1 szt Aromat rumowy
Krem czekoladowo - orzechowy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Anetę P. Bardzo smaczne i pomysłowe Ciasto Kwiatek Gwiazda z kremem czekoladowo – orzechowym. Polecamy.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Kruszymy drożdże, wrzucamy do letniego mleka, dodajemy cukier. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, robimy dołek i wbijamy jajko. Następnie dodajemy aromat, szczyptę soli, zaczyn z drożdży, olej i ciepłe mleko. Wszystko mieszamy łyżką. Następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, zakrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie przekładamy ciasto na stolnice i ponownie wyrabiamy. Znów przekładamy do miski i tym razem pozostawiamy na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na cztery równe części, Każdą ponownie wyrabiamy i formujemy z niej kule, rozwałkowujemy.

Z papieru do pieczenia wycinamy koło (przykładamy dno tortownicy - by idealnie pasował), układamy na dno tortownicy. Układamy pierwszy placek ciasta i smarujemy kremem czekoladowo - orzechowym, kładziemy następny placek ciasta i kolejny smarujemy kremem, ostatni placek na samej górze zostaje suchy, bez kremu. Przecinamy nasz torcik najpierw na cztery równe części, potem na kolejne cztery - daje nam to w sumie osiem równych części. Każdą z ośmiu części nacinamy jeszcze na pół co daje nam 16 kawałków.

Jeżeli chcemy uzyskać "gwiazdę" osiem pierwszych nacięć musimy zrobić głębiej. Bierzemy do ręku dwa trójkąciki i zawijamy je od siebie, czynność powtarzamy dwa razy, za trzecim razem podwijamy obie końcówki pod spód. Potem następne i następne. Zaciskamy obręcz tortownicy i odstawiamy ciasto do wyrastania na około 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Włoski deser – Tiramisu
następny
Kapuściany Paj – zapiekanka z kapustą kiszoną
poprzedni
Włoski deser – Tiramisu
następny
Kapuściany Paj – zapiekanka z kapustą kiszoną