fbpx
0 0
Ciasto na pierogi

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Maka pszenna typ 450
1 łyżeczka Olej
1 łyżeczka Sól
280 ml Ciepła woda

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Ciasto na pierogi

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Tajemnicą smacznych pierogów jest idealne ciasto na pierogi właśnie. Powinno być odpowiednio elastyczne oraz mieć odpowiednia wilgotność. To zapewni im miękkość po ugotowaniu gotowych już pierogów. Jeśli ciasto na pierogi będzie elastyczne, da nam to możliwość formowania dowolnych kształtów.

Ciasto z naszego przepisu jest idealne do pierogów z mięsem, owocami czy pierogów na Wigilię — z grzybami i kapustą.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mąkę przesiewamy przez sitkom dokładnie. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą letnią wodę sól i olej. Dodajemy do mąki. Ciasto lekko mieszamy łyżką lub szpatułką. Po czym wyrabiamy ciasto rękami. Kiedy odchodzi od brzegów miski można przełożyć je na stolnicę.
Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut. Tak by było elastyczne i miękkie. Pod wpływem ciepła naszych rąk i nacisku, ciasto nabiera idealnej konsystencji.
Ciasto dzielimy na kilka części. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Pozostałe części trzymamy pod przykryciem, by ciasto nie wysychało.

Z tej porcji wyjdzie nam około 50 sztuk pierogów.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort Michałkowy
następny
Naleśniki
poprzedni
Tort Michałkowy
następny
Naleśniki