Składniki
-
7 sztuk Jajko
-
127 g Mąka tortowa
-
203 g Cukier
-
45 g Mąka ziemniaczana
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem michałkowy:
-
300 ml Śmietanka 30%
-
85 g Mleko w proszku
-
250 g Biała czekolada
-
125 g Mascarpone
-
120 g Orzechy ziemneniesolone
-
2 łyżki Rum
-
Składniki na krem michałkowy klasyczny:
-
300 ml Śmietanka 30%
-
85 g Mleko w proszku
-
250 g Czekolada Biała
-
125 g Mascarponeschłodzony
-
120 g Orzechy ziemneniesolone
-
Składniki na poncz:
-
85 ml Woda
-
85 ml Ciemny rum
-
Dodatkowo:
-
10 sztuk Białe Michałki
-
10 sztuk Klasyczne Michałki
-
170 g Orzechy ziemneniesolone
Opis
To jeden z najlepszych tortów orzechowych jaki miałam okazję jeść w swoim życiu. Jest jedyny i niepowtarzalny w smaku, uzależniający od pierwszego kęsa. Klasyczny biszkopt przełożony orzechowymi kremami na bazie czekolady w dwóch wersjach, mocno nasączony rumem, obsypany chrupiącymi orzechami. Tort przygotowałam na urodziny męża, który uwielbia orzechy w każdej postaci więc nie ukrywał on swego zadowolenia. Zdecydowanie polecam miłośnikom orzechowych wypieków.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu michałkowego jasnego:Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż mleko całkowicie się rozpuści. Dodajemy połamaną białą czekoladę i rum. Mieszamy tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gładka masa bez grudek. Dla pewności masę można przelać przez sitko. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu michałkowego klasycznego:Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do momentu, aż mleko całkowicie się rozpuści. Dodajemy połamaną mleczną czekoladę i rum. Mieszamy tak, aby czekolada całkowicie się rozpuściła i powstała gładka masa bez grudek. Dla pewności masę można przelać przez sitko. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie ponczu:Wszystkie składniki ponczu mieszamy ze sobą. |
5
Zakończ etap
|
Wykończenie:Pierwszy blat układamy na paterze i nasączamy ponczem. Wykładamy połowę jasnego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy połowę klasycznego kremu michałkowego i wyrównujemy. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy ponczem, wykładamy pozostały jasny krem michałkowy. |