0 0
Galaretki z szynką i warzywami

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 litr Domowy rosół
6 łyżek Żelatyna w proszku
300 g Wędlina drobiowa
1 ząbek Czosnek
2 szt Marchew
1/2 puszki Groszek konserwowy
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
3-4 szt Jajko
Biały pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Galaretki z szynką i warzywami

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Jedna z najpopularniejszych przystawek – Galaretki z szynką i warzywami. Przepis nadesłany przez Panią Małgosię H. z bloga Wędrówki po kuchni.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy, Kroimy, bardzo staranie na mniejsze kawałki. Szynkę i ugotowaną marchewkę również kroimy na drobną kostkę. Kukurydzę i groszek dokładnie odcedzamy z wody. W sylikonowych foremkach, lub jakie tam macie układamy jajka i warzywa. Rosół doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zmiażdżony czosnek i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Rosół przelewamy przez sito, aby był klarowny. Dodajemy żelatynę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jednak wsypując sól trzeba doprawić tak by wydawało się ze jest przy słonawe ponieważ gdy galareta zastyga zmienia smak. Tak przygotowanym wywarem zalewamy warzywa z szynką i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Zakwas na barszcz biały
następny
Sałatka jajeczna z chrzanem
poprzedni
Zakwas na barszcz biały
następny
Sałatka jajeczna z chrzanem