Składniki
-
4 sztuki Płaty śledzia Matijasduże
-
3 łyżki Przecier pomidorowy
-
2 łyżki Cukier
-
2 sztuki Goździk
-
3 ziarna Ziele angielskie
-
2 łyżki Ocet winnyczerwony
-
1/2 sztuki Cytryna
-
1 łyżka Chrzan tarty
-
1/4 szklanki Olej słonecznikowy
Opis
Idealna przekąska, bardzo łatwa w przygotowaniu. Śledzie w przecierze pomidorowym idealnie pasują jako przystawka na Wigilijnym stole. Wypróbuj nasz przepis i rozsmakuj bliskich.
(Visited 162 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wymieszaj cukier z wodą, dodaj przecier pomidorowy, utłuczone goździki, pokruszone ziele angielskie, ocet i chrzan. Wlewaj stopniowo olej, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty sos. Jeśli trzeba wsyp nieco soli. Pokrój śledzia na kawałki o wielkości czterech centymetrów. Układaj warstwami w słoiku, przykrywaj kawałkami cytryny i polewaj każdą warstwę sosem. Wstaw na noc do lodówki. |