Składniki
-
4 filety Płaty śledzia Matijas
-
1/2 szklanki Woda
-
1/2 szklanki Ocet spirytusowy
-
1/2 szklanki Majonez
-
1/3 szklanki Śmietanka 18 %
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Kawior
-
Sól
-
Biały pieprz
-
Cukier
Opis
Ekstrawagancja przystawka. Śledź w sosie kawiorowym to wyjątkowe danie. Ten przepis doda wyjątkowej atmosfery na świątecznym stole. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Zagotuj ocet z wodą, 1 łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczką ziaren białego pieprzu. Wystudź, zalej marynatą śledzie (na 6 12 godzin). Ubij trzepaczką rózgową majonez ze śmietaną. Przypraw solą, szczyptą cukru, sokiem wyciśniętym z cytryny (jedna łyżka) i skórką otartą z cytryny. Posiekaj bardzo drobno cebulę i czosnek. Dodaj do sosu razem z łyżką kawioru. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem ułóż na półmisku śledzie odsączone z marynaty. Przykryj warstwą sosu, dekoruj grudkami kawioru i paseczkami skórki cytrynowej. |