Składniki
- 
                                          
Składniki
 - 
                                          20 dag Mąka
 - 
                                          13 dag Cukier puder
 - 
                                          13 dag Margaryna do pieczenia
 - 
                                          2 szt Jajko
 - 
                                          1 łyżeczka Proszek do pieczenia
 - 
                                          2 łyżki Cukier
 - 
                                          1 łyżka Skórka pomarańczowa
 - 
                                          5 dag Rodzynki
 - 
                                          75 dag Jabłka
 - 
                                          do posmarowania formy Margaryna
 
Opis
Ciasto które można podawać na ciepło, ale i na zimo. Kto go nie lubi…
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie ciastaMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko na stolnicę. Dodaj margarynę, cukier puder i wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie chłodnymi rękami szybko wyrobić ciasto. Zawinąć jej w folię i włożyć na co najmniej pół godziny do lodówki.  | 
                  
| 
                       2 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie niadzieniaJabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i udusić w rondlu z odrobiną wody, aż będą miękkie. Dodać oczyszczone i umyte rodzynki i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić.  | 
                  
| 
                       3 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Kroki końcoweFormę do pieczenia posmarować margaryną i wylepić ciastem. Uciec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na jasnozłoty kolor. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru. Na cieście ułożyć warstwę jabłek i przykryć je pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i trzymać w nim, aż piana lekko się przyrumieni.  | 
                  




                
                



