0 0
Pieczeń cielęca a’la sarna

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1.5 kg cielęcina
1/2 szklanki Ocet winny
1 szt Liść laurowy
1 łyżka Wegeta
3 ziarna Ziele angielskie
5 ziaren Jałowiec
5 szt Suszone grzyby
1 szt Cebula
3 ząbki Czosnek
25 dag Słonina
szczypta Sól
szczypta Pieprz
2 łyżki Margaryna

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pieczeń cielęca a’la sarna

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Przepyszna pieszczeń cielęca, a’la sarna wyjątkowy smak podkreśli każdy uroczysty obiad.

(Visited 264 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie marynaty

Suszone grzyby dokładnie myjemy, gotujemy w szklance wody dodając łyżkę wegety. Do wywaru z grzybów (grzyby odkładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki) dodajemy ocet i wszystkie przyprawy. Cielęcinę wkładamy do kamiennego garnka, zalewamy marynatą i odstawiamy na dwa dni.

2
Zakończ etap

Pieczenie mięsa

Następnie wyjmujemy, osuszamy i gęsto szpikujemy zmrożoną, pokrojoną w kliny słoniną. Solimy mięso, posypujemy łyżeczką mąki i kładziemy na mocno rozgrzaną margarynę. Obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron (możemy podprawić sos śmietanką). Przekładamy do brytfanny wyłożonej plastrami słoniny, podlewamy marynatą (razem z przyprawami), obkładamy grzybami, pokrojoną w ćwiartki cebula. Przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny i 20 minut.

Jeśli w piekarniku mamy rożen, cielęcinę smarujemy, nabijamy na pręt i pieczemy nad brytfanką ustawioną na dnie piekarnika. Co kwadrans jednak należy podlewać mięso marynatą.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kurczak z nadzieniem staropolskim
następny
Podchmielona kaczka
poprzedni
Kurczak z nadzieniem staropolskim
następny
Podchmielona kaczka

Dodaj komentarz