Składniki
- 
                                          8 sztuk Piersi z kurczaka
- 
                                          250 g Cebulamałych
- 
                                          2 sztuki Marchewkarotka
- 
                                          2 sztuki Papryka zielona
- 
                                          kisć Winogrono ciemne
- 
                                          2 ząbki Czosnek
- 
                                          150 ml Białe wino
- 
                                          1 szklanka Bulion drobiowy
- 
                                          1 szklanka Śmietana kremówka 36%
- 
                                          Sól
- 
                                          Pieprz
- 
                                          Estragon
Opis
Przygotowujesz uroczysty obiad. Polecamy ten przepis. Kurczak w biały winie na pewno pasuje na tą okoliczność. Smacznego.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Umyj i osusz piersi z kurczaka. Posól i popieprz. Rozgrzej na dużej patelni 100 g masła obsmaż mięso na niezbyt dużym ogniu. Przełóż na talerz. Rozgrzej w dużym rondlu 50 g masła, podsmaż cebulki, pokrojone w równe, ładne paski marchewki i paprykę, Oprósz płaską łyżeczką mąki, smaż jeszcze przez chwilę i wlej wino. Wsyp łyżeczkę estragonu, posiekany czosnek i włóż podsmażane piersi kurczaka. Wlej filiżankę rosołu, przykryj szczelnie rondel i trzymaj na małym ogniu przez 30 minut. Wrzuć do rondla winogrona, duś jeszcze kurczaka przez 10 minut. Tuż przed podaniem, ubij śmietanę, wlej do rondla i podgrzej kurczaka i warzywa. Podaj z ziemniakami z wody. | 




 
                 
                



