fbpx
0 0
Mus czekoladowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
200 g Gorzka czekolada 75-80%
250 ml Śmietanka kremówka 36%
4 sztuki Jajko
70 g Cukier puder
1 łyżeczka Cukier z prawdziwą wanilią
szczypta Sól
Dodatkowo:
100 ml Śmietanka kremówka 36%
2 łyżki Cukier puder

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Mus czekoladowy

Kuchnia:
  • Porcje 4
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Dziś zabieram Was w podróż do Francji, która słynie z bogactwa wysublimowanych smaków. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z pachnącą bagietką, croissant’em czy pysznym deserem crème brûlée. Jednym ze sztandarowych deserów Francuzów jest mus czekoladowy — prosty i elegancki deser. Jest delikatny, puszysty i ekstremalnie czekoladowy. Zapraszam Was w czekoladową podróż.

(Visited 19 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.
Notes
- mus można podać ze świeżymi owocami
- do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę
- mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Muffiny croque madame
następny
Nocne bułeczki
poprzedni
Muffiny croque madame
następny
Nocne bułeczki

Dodaj komentarz