0 0
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt:
40 g Mąka pszenna
85 g Drobny cukier
4 szt Jajko
szczypta Sól
Składniki na masę jabłkową:
5-6 szt Jabłka duże
3 szt Galaretka jabłkowo-miętowa
1,2 l Woda
1/2 szt Cytryna
Składniki na masę śmietankową:
400 ml Śmietana kremówka 36%
2 łyżki Cukier puder
2 łyżeczki Żelatyna w proszku
1/2 łyżeczki Pasta waniliowa

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na biszkopt:

  • Składniki na masę jabłkową:

  • Składniki na masę śmietankową:

Opis

Udostępnij

Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym biszkoptem i masą śmietankową.

(Visited 738 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.
Dno formy do pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy jabłkowej:

Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Do tężejącej galaretki dodajemy jabłka, mieszamy i wykładamy na biszkopt. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zastygła.

3
Zakończ etap

Przygotowanie masy śmietankowej:

Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej śmietany dodajemy pastę waniliową i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wystudzoną żelatynę. Masę śmietankową mieszamy i wykładamy równo na wierzch masy jabłkowej. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze stężały.
* użyłam jabłek odmiany jonagold
** można zastąpić galaretką agrestową, jednak miętowa świetnie pasuje. Ciasto jest orzeźwiające, a mięta nie jest bardzo wyczuwalna

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sernik z żelką mango
następny
Jabłka pod kruszonką
poprzedni
Sernik z żelką mango
następny
Jabłka pod kruszonką

Dodaj komentarz