0 1
Zupa gołąbkowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
2,5 l Bulion wieprzowy
1/2 główki Kapusta włoska
100 g Ryż paraboiled
200 g Koncentrat pomidorowy
2 szt Marchew
1 szt Cebula
2 ząbki Czosnek
4 ziarenka Ziele angielskie
2 szt Liść laurowy
1 łyżeczka Papryka słodka mielona
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
1/2 łyżeczki Majeranek
4 łyżki Oliwa z oliwek
szczypta Cukier
Pieprz
Sól
Dodatkowo:
Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa gołąbkowa

Kuchnia:
  • Porcje 5
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Gołąbki – potrawa, która ma zapewne wielu wielbicieli i ja zdecydowanie należę do tego grona. Danie jednak jest czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy, więc nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Alternatywą dla gołąbków może być zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Zapraszam Was na swoją wersję tej potrawy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca, sycąca i zaskakująco pyszna. Smak gołąbków oczywiście został zachowany, jedynie tekstura dania znacznie się zmieniła. Zupa idealna na jesienno-zimowe chłody.

(Visited 3 461 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor.
Następnie dodajemy kapustę, marchewkę i mieszając chwilę podsmażamy. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy ryż i gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
Moje rady:
- zupa po jakimś czasie gęstnieje. Można wtedy dolać bulionu i ponownie zagotować

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babeczki drożdżowe z kruszonką
następny
Zakwas na barszcz biały
poprzedni
Babeczki drożdżowe z kruszonką
następny
Zakwas na barszcz biały

Dodaj komentarz