0 0
Krem z batatów

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Bataty
100 g Por
1,5 l Bulion warzywny
1 szt Ziemniak mały
2 szt Marchew średnie
2 szt Liść laurowy
1 łyżeczka Curry
Pieprz
Sól
Dodatkowo:
3 łyżki Gęsty jogurt naturalny Typu greckiego

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Krem z batatów

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Bataty, pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy, jednak polecam włączyć go do jadłospisu, gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka. Mają niski indeks glikemiczny, są bogate w witaminy i praktycznie nie zawiera tłuszczu. Mają cudownie rozgrzewający kolor i przyjemny, kremowy smak. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Są składnikiem wielu sałatek, ciast, zup i wielu innych dań. Ja tym razem wykorzystałam je do kremowej i rozgrzewającej zupy, która świetnie sprawdziła się ten chłodny, zimowy dzień.

(Visited 522 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w większa kostkę. Pora kroimy w grubsze półplasterki. Do bulionu dodajemy wszystkie warzywa, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na jednolity, gładki krem. Doprawiamy do smaku przyprawami i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zupę przez podaniem dekorujemy jogurtem greckim i posypujemy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Podajemy z grzankami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Rosyjska zupa rybna „Ucha”
następny
Róże z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem
poprzedni
Rosyjska zupa rybna „Ucha”
następny
Róże z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem

Dodaj komentarz