Składniki
-
1 opakowanie Ciasto francuskie
-
3-4 szt Jabłka
-
2 łyżki Cukier puder
-
1 łyżeczka Cynamon
-
1/2 szt Sok z cytryny
-
1 szt Jajko
-
Foremki do muffinków
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Ewe M. Róże z ciasta francuskiego z cynamonem i jabłkiem to deser który przyciąga wzrok. Musisz wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżkę cukru i wyciśnięty sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy 2 minuty. Powinny lekko zmięknąć. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Cukier mieszamy z cynamonem. Płat ciasta kroimy na 2 cm płaty. Każdy kawałek rozwijamy , smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. Układamy jabłka, tak by pół okrągła cześć wystawała z poza ciasta. Zwijamy w rulon bardzo lekko, tak aby nie ścisnąć zbyt mocno. Przygotowane róże układamy w foremki od muffinków i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 -220 stopni |