0 0
Pierogi ruskie

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
1 kg Mąka luksusowa
500 ml Ciepła woda
1 szt Jajko
1 łyżeczka Sól płaska
Składniki na farsz:
1,5 kg Ugotowanie ziemniaki najlepsze będą ziemniaki ugotowane dzień wcześniej
800 g Biały ser
2 szt Cebula średnie
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Okrasa:
1 szt Cebula duża
do smażenia Oliwa z oliwek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pierogi ruskie

Kuchnia:
  • 1 godzina i 30 minut
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na farsz:

  • Okrasa:

Opis

Udostępnij

Popularne w Polsce jak i na Ukrainie. Nazwa wywodzi się z terenów Kresów Wschodnich i nie ma nic wspólnego z Rosją jak to często jest mylone. Ruskie pierogi są najprawdopodobniej polskie i nazywały się pierogami polskimi. Jednak po II wojnie światowej, gdy Lwów należał już do ZSRR pierogi zaczęto nazywać ruskimi. Niezależnie od pochodzenia są to pierogi, które uwielbiam. Muszą spełniać tylko dwa warunki: ciasto powinno być delikatne i cienkie, a farsz dobrze doprawiony.

(Visited 173 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodajemy jajko, wodę i sól. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie, miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.

2
Zakończ etap

Przygotowanie farszu:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy sól, sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu i usmażona cebulkę ( bez tłuszczu). Mieszamy do połączenia się składników. Pamiętajmy, że farsz do ruskich pierogów powinien być dość pikantny, więc nie żałujmy pieprzu.
Ciasto wyjmujemy z folii i dzielimy na 5 części. Blat obsypujemy mąką. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki, okrągły blat. Pozostałe ciasto przykrywamy ściereczką lub folią, aby zapobiec wysychaniu. Szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli ciasto nie chce się sklejać, brzegi można posmarować odrobiną zimnej wody.
Pierogi układamy na tacy obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Do dużego garnka wlewamy 3/4 wody, dodajemy łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy po kilka pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch. Po wypłynięciu pierogów gotujemy jeszcze przez około 1,5 minuty. Czas gotowania zależy oczywiście od grubości ciasta. Pierogi wyjmujemy z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

3
Zakończ etap

Przygotowanie okrasy:

Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tyle oliwy, aby przykryła dno patelni. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy na jasny, złoty kolor. Pierogi podajemy gorące, okraszone cebulką.

Notes:
- pierogi gotujemy w sporej ilości wody, tak aby mogły swobodnie pływać podczas gotowania
- dobre pierogi to takie które mają delikatne, cienkie ciasto i sporą ilość farszu
- pierogi doskonale smakują na drugi dzień. Można odsmażyć je na patelni na maśle lub na oleju
- pierogi doskonale nadają się do zamrażania. I to zarówno surowe, jak i ugotowane. Trzeba je najpierw ułożyć pojedynczo na tackach, aby się nie skleiły i włożyć do zamrażarki. Po zamarznięciu, przekładamy do woreczka foliowego i przechowujemy w zamrażalniku do 4 miesięcy

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille
następny
Zebra
poprzedni
Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille
następny
Zebra

Dodaj komentarz