0 0
Pomarańczowe piersi z indyka

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
2 kg Pierś z indyka
4 szt Jabłko Jonagold
16 szt Śliwka kaliformijska
150 ml Sok z pomarańczy
1 szt Liść laurowy
1/2 łyżeczki Tymianek
2 szt Goździk
1/2 łyżeczki (otarta) Skórka pomarańczowa
25 ml (koniak, brandy) Alkohol
szczypta Sól
szczypta Pieprz
2 łyżki Masło
2 łyżki Oliwa z oliwek

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Pomarańczowe piersi z indyka

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Przepyszna pierś indyka w pomarańczach to idealne danie na świąteczny obiad.

(Visited 54 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie marynaty

Odlewamy 100 ml soku z pomarańczowego i mieszamy z oliwą, tymiankiem, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i utłuczonymi goździkami. Wkładamy mięso do naczynia z sokiem i marynujemy przez całą noc (w lodówce)

2
Zakończ etap

Przygotowanie piersi

Następnego dnia wyjmujemy pierś, osuszamy i nacieramy solą, koniakiem i układamy w brytfannie. Polewamy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po 20 minutach podlewamy marynatą wymieszaną z bulionem i potem co pół godziny podlewamy mięso sokiem, które gromadzi się na dnie brytfanny. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Po godzinie dodajemy śliwki i jedno jabłko podzielone na ósemki. Pozostałe jabłka również (obrane za skórki), skrapiamy sokiem z pomarańczy (50 ml), obsypujemy skórką z pomarańczy, posypujemy szczyptą cukru i dusimy w rondlu z łyżką masła. Jabłka nie mogą się rozpaść- powinny tylko stracić surowość. Miękko pierś kroimy na cienkie plasterki. Podajemy ze śliwkami i kawałkami jabłek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Makowiec w cieście krucho – drożdżowym
następny
Kurczak z nadzieniem staropolskim
poprzedni
Makowiec w cieście krucho – drożdżowym
następny
Kurczak z nadzieniem staropolskim

Dodaj komentarz