кредиты онлайн в Казахстане онлайн кредит на карту кредит наличными
0 0
Słodki sos chili

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 szt Czerwona papryka chilii
2 ząbki Czosnek
200 ml Woda
110 g Cukier
65 ml Wino ryżowe *można zastąpić octem jabłkowym
65 ml Zimna woda
1 łyżeczka Sól
1 łyżeczka Skrobia ziemniaczana

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Słodki sos chili

Właściwości:
    Kuchnia:
      • Łatwy

      Składniki

      Opis

      Udostępnij

      Słodki Sos Chili – popularny szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza czy sushi. Ja zakochałam się w nim całkiem nie dawno. A wszystko zaczęło się od wizyty w tutejszej restauracji. Jako starter zamówiłam krewetki w tempurze, dodatkiem do nich był słodki sos chili – duet idealny. Od tamtego wieczoru dodawałam go nie mal do wszystkiego. Postanowiłam zrobić go w domu i powiem Wam, że ten domowy o niebo lepiej smakuje od tego ze sklepowej półki. W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu z kilku łatwo dostępnych składników.

      (Visited 1 times, 1 visits today)

      Kroki

      1
      Zakończ etap

      Przygotowanie:

      Przygotowanie:
      Papryczki i czosnek rozdrabniamy przy pomocy blendera. Można również bardzo drobno posiekać nożem. Do garnka wlewamy 200 ml wody, wino ryżowe, dodajemy cukier, papryczki z czosnkiem, sól i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy tak około 10 minut. Do kubeczka wlewamy 65 ml wody, dodajemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Mieszając sos łyżką wlewamy powoli skrobię. Gotowy sos przelewamy do słoiczków.
      Moje rady:
      - ostrość sosu zależy od rodzaju i wielkości użytych papryczek. Można ją też regulować przez dodanie lub nie dodanie pestek z chili.
      - tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Jeśli chcecie sos przechowywać dłużej należy go wcześniej spasteryzować
      - sos najczęściej wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, jednak pasuje na prawdę do wielu dań. Moją propozycją na danie z tym sosem jest kurczak po indyjsku

      Recenzje

      Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
      poprzedni
      Wegańskie muffiny z marchewką
      następny
      Dorsz w cieście piwnym
      poprzedni
      Wegańskie muffiny z marchewką
      następny
      Dorsz w cieście piwnym

      Dodaj komentarz

      Pożyczka ratalna Ratka to jedna z najtańszych pożyczki przez internet! Pożycz od 1000 do 5000 lub 10000 zł do 24 miesięcy na spłatę! Pożyczka online dla Ciebie!