0 0
Sos chrzanowo – jabłkowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1 laska Korzeń chrzanu
1 szt Sok z cytryny
1 sztuka (zmiażdżony) Goździk
1 łyżka Cukier puder
szczyta Sól
1 szt Jabłka
3 łyżki Majonez
3 łyżki Jogurt naturalny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Sos chrzanowo – jabłkowy

Właściwości:
    Kuchnia:
    • 30 minut
    • Średni

    Składniki

    • Składniki

    Opis

    Udostępnij

    Idealny dodatek do mięs i kiełbas. Wzbogaci każde danie.

    (Visited 36 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie sosu

    Ucieramy chrzan (jeśli jest zwiędły, moczymy w lodowatej wodzie - jędrny uciera się szybciej i łatwiej) wprost do miski z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Odcedzamy gorzki sok. W rondelku gotujemy pół filiżanki wody z cukrem pudrem i goździkami. Wrzącym syropem zalewamy chrzan. Dodajemy resztę soku z jabłkami startymi na jarzynowej tarce. Odciskamy łyżką nadmiar soku, mieszamy z majonezem i jogurtem. Solimy i przyprawiamy jeszcze szczyptą cukru pudru i - jeśli podajemy ten sos do śledzi - odrobiną startej świeżo gałki muszkatołowej. Dobry także do ryb z wody.

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Sos chrzanowy
    następny
    Sos andaluzyjski
    poprzedni
    Sos chrzanowy
    następny
    Sos andaluzyjski

    Dodaj komentarz