0 0
Terrina z buraków

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

2 szt Burak
500 ml Śmietanka 18 %
4-6 szt Jajko
2 łyżki Żelatyna w proszku
1/3 szklanki Gorąca woda
Pieprz
Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Terrina z buraków

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Terrina z buraków to świetny pomysł na przystawkę. Idealnie nada się również na Wielkanocny stół. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgorzatę H. z bloga Wędrówki po kuchni.

(Visited 9 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Buraki gotujemy w skórce około 20-30 minut. Studzimy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Jajka gotujemy na twardo. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku. Wlewamy do rondelka i mieszamy ze śmietanką. Stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy i doprowadzamy masę do gorącej temperatury, ale nie może się zagotować. Dodajemy buraczki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę by lekko ostygło. W tym czasie obieramy jajka. Masę nalewamy do 2/3 wysokości pojemniczków, wkładamy obrane jajko i dopełniamy masą. Wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny aby masa zgęstniała, Podajemy z chrzanem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sałatka jajeczna z chrzanem
następny
Tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą
poprzedni
Sałatka jajeczna z chrzanem
następny
Tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą