0 0
Tort serowo – pomarańczowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na herbatnikowe ciasto:
150 g Herbatniki
100 g Masło
50 g Orzechy laskowe
2 łyżki Cukier
Składniki na masę serową:
750 g Tłusty twaróg
125 ml Śmietanka 30%
250 g Cukier puder
7 szt Żółtko
2 szt Jajko
200 g Masło
50 ml Likier pomarańczowy
50 g Rodzynki jasne
4 łyżki Kandyzowana skórka pomarańczowa dodatkowo
3 szt Ugotowanie ziemniaki sypkie
1/2 paczki Budyń o smaku pomarańczowym

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort serowo – pomarańczowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na herbatnikowe ciasto:

  • Składniki na masę serową:

Opis

Udostępnij

Tort TAK, Sernik TAK – a co jak by te dwa desery połączyć w Tort serowo – pomarańczowy? Kto chętny na wypróbowanie tego przepisu?

(Visited 10 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wsyp do plastykowego woreczka połamane herbatniki i pokrusz je wałkiem (ale nie tak mocno, by przypominały tartą bułkę). Rozgrzej w rondelku masło, wsyp cukier, orzechy i okruszki herbatników. Smaż przez chwilę, starannie mieszając. Wsyp herbatnikowe ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i dokładnie dociśnij wypukłą stroną łyżki do dna. Ostaw tortownicę w chłodne miejsce.

Włóż twaróg do potrójnie złożonej gazy, zwiąż mocno sznurkiem i wyciśnij całą serwatkę. Przetrzyj twaróg i ziemniaki przez gęste sitko, lub przepuść przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach.

Utrzyj na puszystą masę masło z żółtkami, budyniem pomarańczowym i cukrem. Dodaj - po łyżce - twaróg i ucieraj serowy krem przez pół godziny.

Jeśli lubisz wsyp do kremu nasączone w likierze rodzynki i drobno posiekaną skórkę pomarańczową.

Ubij śmietankę i delikatnie połącz ją z masą serową. Dodaj ubite na sztywną piane, ze szczyptą soli białka.

Przełóż masę serową na herbatnikowy spód. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj sernika z tortownicy do puki nie wystygnie - ma kremową, bardzo delikatną strukturę. Jednak oddziel ostrym nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy. Gdy sernik dobrze wystygnie możesz go udekorować według uznania.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kapusta z grochem
następny
Migdałowy sernik
poprzedni
Kapusta z grochem
następny
Migdałowy sernik