0 0
Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki:
2 szt Cukinia
szczypta Sól
Składniki na farsz:
600 g Mięso mielone wieprzowe
100 g Koncentrat pomidorowy
40 g Pistacje
1 szt Cebula duża
3 ząbki Czosnek
1 szt Jajko
2 łyżki Masło
3 łyżki Tarta bułka
do smaku Sól
do smaku Pieprz
Składniki na sos beszamel:
600 ml Mleko 3,2 %
50 g Masło
50 g Mąka pszenna
do smaku Gałka muszkatołowa świeżo otarta
2 łyżki Tarty parmezan
2 łyżki Świeża bazylia posiekana
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
3 łyżki Ser żółty tarty

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki:

  • Składniki na farsz:

  • Składniki na sos beszamel:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę – swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, Włoskiego wina Valpolicella.

 

(Visited 111 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie cukinii:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i blanszujemy cukinię około minuty. Cukinię wyjmujemy i hartujemy w misce z zimną wodą. Układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy na bok.

2
Zakończ etap

Przygotowanie beszamelu:

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec dodajemy bazylię, parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.

3
Zakończ etap

Przygotowanie farszu i kolejne kroki:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekane warzywa i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Do miski przekładamy mięso, dodajemy jajko, posiekane pistacje, podsmażone warzywa i pozostałe przyprawy.
Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Z tak przygotowanego mięsa formujemy pulpeciki wielkości śliwek. Każdy pulpecik owijamy plasterkami cukinii. Cukinia ma przypominać makaron cannelloni.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy beszamel i układamy pulpeciki zachowując niewielkie odstępy. Sos powinien sięgać do połowy pulpecików. Miejsca pomiędzy pulpecikami posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane pulpeciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 20-30 minut. Pulpeciki podajemy ze świeżą bagietką lub ziemniakami.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Deser truskawkowy
następny
Sałatka królewska
poprzedni
Deser truskawkowy
następny
Sałatka królewska

Dodaj komentarz