Składniki
- 
                                          
Składniki na koszyczek
 - 
                                          1 kg Mąka
 - 
                                          5 dag Masło
 - 
                                          4 dag Świeże droźdże
 - 
                                          8 dag Cukier
 - 
                                          0.5 l Mleko 3,2 %Letnie
 - 
                                          2 szt Jajko
 - 
                                          szczypta Sól
 - 
                                          1 szt Skórka cytrynowa
 - 
                                          
Składniki na lukier
 - 
                                          15 dag Cukier puder
 - 
                                          4-5 łyżek Gorąca woda
 - 
                                          
Składniki na babeczki
 - 
                                          5 szt Jajko
 - 
                                          5 łyżek Cukier
 - 
                                          5 łyżek Mąka pszenna
 - 
                                          1 łyżeczka Proszek do pieczenia
 
Opis
Dekoracyjny koszyczek wielkanocny wykonany z ciasta drożdżowego wypełniony pysznymi babeczkami. To piękna i smaczna ozdoba świątecznego stołu.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         20-25 minut 
                                           | 
                    
                                              Przygotowanie babeczekBiałka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i mąkę i proszek do pieczenia. Nałożyć uzyskaną masę do foremek i piec w temperaturze 180 stopniach.  | 
                  
| 
                       2 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie koszyczkaMąkę przesiej, masło roztop ,odstaw. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i łyżką mąki oraz kilkoma łyżkami letniego mleka. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z żółtkami, resztą mleka i solą. Wyrabiaj aż składniki dobrze się połączą .Dodaj stopione letnie masło oraz skórkę otartą z cytryny. Wyrób i uformuj z niego kulę, oprósz mąką, nakryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na minimum 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość ok. ½ cm na podsypanej mąką dużej desce do krojenia. Ostrym nożem podziel go na 26 pasków ok. ½ cm grubości. Dłonie dokładnie natrzyj mąką. 13 pasków ciasta ułóż obok siebie w 0,5cm odstępach na płachcie śliskiego papieru. Przeplataj między nimi pozostałych 13 pasków, aż powstanie gęsta siatka. Żaroodporną miskę o śr 17 cm odwróć do góry dnem, posmaruj masłem, nakryj plecionką. Zbędne ciasto odetnij. Plecionkę posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz w misce 45 minut w temp 220 stopniach. Odcięte ciasto zagnieć ,uformuj z niego dwa wałki. Jeden zlep w okrąg o śr 17cm, z drugiego zrób ucho koszyka. Wszystkie elementy też posmaruj żółtkiem. Piecz 25 miniut w temperaturze 220 stopni. Z cukru i wody zrobić gęsty lukier.S klejaj nim poszczególne części koszyka, gdy już ostygną. Udekoruj dowolnie ;-)  | 
                  




                
                



