Składniki
- 
                                          1 kg Kapusta kiszona
- 
                                          400 g Groch żółty
- 
                                          300 g Boczek
- 
                                          2 duże Cebuladuże
- 
                                          3 szt Liść laurowy
- 
                                          4 ziarna Ziele angielskie
- 
                                          Majeranek
- 
                                          Pieprz
- 
                                          Sól
Opis
Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Dzień wcześniej groch zalewamy zimną wodą, tak aby był całkowicie przykryty. Odstawiamy, aby groch napęczniał. Kolejnego dnia uzupełniamy groch zimną wodą, jeśli jest taka potrzeba i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się grochu usuwamy powstałą pianę, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż groch będzie miękki, ale częściowo pozostanie w całości. | 




 
                 
                



