Składniki
- 
                                          3 kg Czerwone buraki
- 
                                          500 g Papryka czerowna
- 
                                          3 szt Cebulaśrednie
- 
                                          Składniki na zalewę:
- 
                                          250 ml Ocet spirytusowy
- 
                                          250 ml Olej
- 
                                          220 g Cukier
- 
                                          1/2 łyżeczki Sól
Opis
Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.
Kroki
| 1 Zakończ etap | Przygotowanie:Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy się wybierać buraki jednej wielkości, aby równomiernie się gotowały. Ugotowane buraki odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. | 




 
                 
                



