Składniki
- 
                                          300 g Schab karkowy
 - 
                                          2 sztuki Cebula
 - 
                                          4 sztuki Bułka wodna
 - 
                                          150 g Masło
 - 
                                          1 łyżeczka Kminek
 - 
                                          do smaku Sól
 - 
                                          1 łyżeczka Mąka
 - 
                                          do smaku Pieprz
 
Opis
Maczanka po krakowsku to prababcia hamburgera. Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Przepis jest dość stary, ale wciąż popularny.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie:Schab karkowy przyprawić solą i pieprzem, następnie posypać kminkiem i trzymać w lodówce przez 12 godzin. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ułożyć mięso w brytfance, obsypać zeszkloną cebulą, podlać wodą i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 180 stopni do miękkości. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę, wymieszać z sosem z pod pieczeni, krótko zagotować. Bułki przeciąć na połówki i zanurzyć w sosie - niech trochę nasiąkną. Pieczeń pokroić na 4 porcje. Wkładać pomiędzy bułki. Po ułożeniu na talerzu polać resztą sosu i posypać kminkiem.  | 
                  




                
                



