0 0
Chlebki Naan

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na zaczyn drożdżowy:
15 g Świeże droźdże
1 łyżka Mąka
2 łyżki Mleko
1 łyżeczka Cukier
Składniki na ciasto właściwe:
500 g Mąka
180g Jogurt naturalny
150 ml Mleko
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 łyżki Oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki Sól
Dodatkowo:
4 łyżeczki Czarnuszka
4 łyżki Masło ghee

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chlebki Naan

Kuchnia:
  • Porcje 12
  • Średni

Składniki

  • Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • Składniki na ciasto właściwe:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Zabieram Was dziś na króciutką wyprawę do Indii- kraju niepowtarzalnych smaków i zapachów. Chlebki Naan są tradycyjnym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej. Pod tą nazwą, znane od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. To płaski chleb drożdżowy wypiekany z białej mąki, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca tandoor. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.

(Visited 267 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie zaczynu:

Do kubeczka dodajemy mąkę, cukier, ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jogurt, oliwę, proszek do pieczenia, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż może zaburzyć pracę drożdży. Wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik razem z blacha na której będziemy piec chlebki nagrzewamy do 220'C. Na dnie piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wodą, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Dzięki temu chlebek nie będzie wysychał.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy na owalny placek, delikatnie podsypując mąką. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy czarnuszką. Na rozgrzaną blachę zsuwamy papier z chlebkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na najwyższej półce piekarnika 7 minut, przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 5 minut. Chlebki powinny być rumiane z wierzchu i mięciutkie w środku. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Moje rady:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- czarnuszkę można również dodać do ciasta w trakcie zagniatania

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Batoniki owsiano – lniane
następny
Pasztet drobiowy
poprzedni
Batoniki owsiano – lniane
następny
Pasztet drobiowy

Dodaj komentarz