Składniki
- 
                                          2 kg Łosoś
 - 
                                          4 łyżki Ocet winny
 - 
                                          1 pęczek Włoszczyzna
 - 
                                          1 łyżeczka Biały pieprz
 - 
                                          2 sztuki Liść laurowy
 - 
                                          2 sztuki Cebula
 - 
                                          1 pęczek Koperek
 - 
                                          Sól
 - 
                                          Cukier
 - 
                                          Mielona kolendra
 - 
                                          
Do dekoracji:
 - 
                                          Pomidor
 - 
                                          Ogórek świeży
 - 
                                          Rzodkiewki
 - 
                                          Groszek konserwowy
 - 
                                          Koperek
 - 
                                          2 słoik Majonez
 - 
                                          100 ml Białe wino
 - 
                                          2 łyżki Żelatyna w proszku
 
Opis
Ryba podawana w całości prezentuje się genialnie. Łosoś w galarecie z majonezem to przepis na danie wręcz idealne na eleganckie przyjęcie.
Kroki
| 
                       1 
                        Zakończ etap 
                         | 
                    
                                              Przygotowanie:Umyj i oczyść ostrym nożem skórę łososia. Odetnij płetwy, szczoteczką wyczyść oskrzela i wnętrze ryby. Odetnij wszystkie ciemne błony. Jeszcze raz umyj rybę w zimnej wodzie, Natrzyj solą, białym pieprzem, włóż do wnętrza koperek i kilka plasterków cytryny. Do garnka wlej 1.5 litra wody i ocet. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną na kawałki włoszczyznę, pół łyżeczki kolendry, łyżeczkę soli, liście laurowe, łyżeczkę cukru. Wrzuć kilka skrawków skórki cytrynowej, pokrojone w plastry cebule i gotuj wywar na małym ogniu przez 30 minut. Przecedź przez sito. Zawiń łososia w podwójnie złożoną gazę, włóż do podłużnej rynienki. Zalej rybę gorącym wywarem. Wrzuć 12 ziaren czarnego pieprzu, pół łyżeczki kolendry. Gotuj na małym ogniu przez 50 minut. Zostaw rybę w wywarze aż wystygnie. Ostrożnie przenieś łososia na dużą deskę, Wyjmij kręgosłup i ości. Zdejmij ostrożnie skórę. Jeśli chcesz zostaw głowę, ale możesz ją odciąć ostrym nożem. Uformuj rybę i wstaw na godzinę do lodówki. Gdy zastygnie, przenieś ostrożnie na półmisek. Podgrzej białe wino, wymieszaj starannie z żelatyną. Wystudzoną połącz z majonezem. Weź szeroki pędzel i posmaruj majonezową galaretką. Dekoruj plasterkami ogórka ułożonymi jak łuska, pomidorami , zieleniną i jajkami ugotowanymi na twardo.  | 
                  




                
                



