0 0
Waniliowy sernik z białą czekoladą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na spód:
300 g Ciastka degistive
60 g Masło
3 łyżki Ciemne kakao
Składniki na masę serową:
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
180 g Cukier puder
200 g Śmietanka 18 % gęsta
3 szt Jajko
3 łyżki Mąka
2 i 1/2 łyżki Budyń waniliowy
2 laski Wanilia
Składniki na polewę czekoladową:
200 g Biała czekolada
120 g Masło

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Waniliowy sernik z białą czekoladą

Kuchnia:
  • Porcje 16
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na spód:

  • Składniki na masę serową:

  • Składniki na polewę czekoladową:

Opis

Udostępnij

Sernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski – nazywany również sernikiem z kratką, znalazł się w jednej z książek kulinarnych jednego z najsłynniejszych cukierników świata – Pierre’a Hermé. Przepisów na serniki jest tyle, ile gospodyń. Różnią się konsystencją jak i dodatkami. Dziś polecam Wam klasyczny, waniliowy sernik z białą czekoladą. Delikatny, kremowy, cudownie pachnący wanilią.

(Visited 22 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie spodu:

Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

2
Zakończ etap

Przygotowanie masy serowej:

Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę, budyń, wanilię i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do połączenia się składników. Ser wykładamy na spód, równamy wierzch i przykrywamy folią alumiową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. W tej temperaturze sernik pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150'C i pieczemy kolejne 50-60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Ostudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

3
Zakończ etap

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciepłą, ale nie gorącą polewę dekorujemy wierzch sernika.

Moje rady:
- sernik najlepiej kroić ciepłym nożem z ząbkami, wtedy czekolada nie powinna pękać
- wanilię możemy zastąpić pastą waniliową

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Babka z nutellą
następny
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym
poprzedni
Babka z nutellą
następny
Tilapia na purée z selera z sosem jabłkowym

Dodaj komentarz