0 0
Zupa meksykańska

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
1/2 kg Mięso mielone wołowe
1 puszka Fasola biała
1 puszka Fasola czerowna
1 puszka Kukurydza
1 puszka Pomidor
1 szt Papryka czerowna
1 szt Papryka żółta
1 szt Czerwona papryka chilii
2 szt Cebula czerwona
1 litr Bulion wołowy
2 ząbki Czosnek
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
2 łyżki mielona papryka słodka
1/2 łyżeczki Pieprz cayenne
1/2 łyżeczki Cukier
1 łyżeczka Oregano
1 łyżka Sok z cytryny
do smaku Sól
Dodatkowo
1 pęczek Natka pietruszki
do smażenia Olej słonecznikowy
garść Naczosy
2 łyżki Ser żółty

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Zupa meksykańska

Właściwości:
    Kuchnia:
      • 1 godzina i 45 minut
      • Łatwy

      Składniki

      • Składniki

      • Dodatkowo

      Opis

      Udostępnij

      Pyszna, gęsta, wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca Zupa Meksykańska, w sam raz na chłodniejsze, deszczowe dni. Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku. Świetnie sprawdzi się na przyjęciach podana zamiast znanego wszystkim strogonowa czy chili con carne.

      (Visited 1 603 times, 1 visits today)

      Kroki

      1
      Zakończ etap

      Przygotowanie zupy

      Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Po chwili dodajemy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy je do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta, można dolać trochę wody. Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ser powinien się roztopić. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy nachosami. Podajemy ze świeżą bułką.

      Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.

      Recenzje

      Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
      poprzedni
      Bigos staropolski
      następny
      Wiosenna zupa z botwinki
      poprzedni
      Bigos staropolski
      następny
      Wiosenna zupa z botwinki

      Dodaj komentarz