0 0
Babeczki tiramisu

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki na ciasto:
110 g Mąka pszenna
110 g Masło
110 g Brązowy cukier jasny
2 szt Jajko
2 i 1/2 łyżeczki Kawa rozpuszczalna
3 łyżki Likier whisky cream
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
Składniki na krem:
300 ml Śmietana kremówka 36%
2 łyżki Cukier puder
Dodatkowo:
3 łyżki Ciemne kakao

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babeczki tiramisu

Kuchnia:
  • Porcje 12
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Składniki na krem:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Ten klasyczny, włoski deser zrobił furorę na całym świecie. Mowa oczywiście o Tiramisu. Przygotowałam nie co inną wersję tego pysznego deseru. Bardzo delikatne i subtelne w smaku babeczki, które idealnie pasują do popołudniowej kawy.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym jajku i na koniec kawę. Do masy dodajemy mąkę, likier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą z nich napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180’C około 20-25 minut. Studzimy.

2
Zakończ etap

Przygotowanie kremu:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką o szerokości 9 mm i ozdabiamy babeczki. Wierzch przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
3 składnikowe kulki owsiane bez pieczenia, mąki i cukru
następny
Batoniki owsiano – lniane
poprzedni
3 składnikowe kulki owsiane bez pieczenia, mąki i cukru
następny
Batoniki owsiano – lniane

Dodaj komentarz