0 0
Aromatyczny kurczak z boczkiem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki
3 szt Piersi z kurczaka
6 cienkich plastrów Wędzony boczek
1/2 szklanki Białe wino
2 ząbki Czosnek
1 łyżeczka Tymianek świeży bądż suszony
do smaku Przyprawa do steków
do smaku Sól
do smażenia Oliwa z oliwek
Dodatkowo
do smaku Krem balsamiczny

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Aromatyczny kurczak z boczkiem

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Porcje 3
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

  • Dodatkowo

Opis

Udostępnij

Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie kurczaka

Filety myjemy, kroimy na mniejsze części. Moje były na prawdę małe, więc wystarczyło przekroić je na 2 części. Oprószamy tymiankiem, solą i przyprawą do steków. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Każdy kawałek kurczaka owijamy plasterkiem boczku. Do środka, pod boczek wsuwamy gałązkę tymianku. Na patelnię wlewamy tyle oliwy,aby przykryła dno. Filety smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. Dodajemy wino, potrząsamy patelnią, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy do momentu, aż wino odparuje. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy kremem balsamicznym, który idealnie komponuje się z daniem.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Gołąbki
następny
Karnıyarık – faszerowany bakłażan
poprzedni
Gołąbki
następny
Karnıyarık – faszerowany bakłażan

Dodaj komentarz