0 0
Karnıyarık – faszerowany bakłażan

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki
250 g Mięso mielone z jagnięciny można zastąpić wołowiną
3 szt Bakłażan
1 szt Cebula
1 szt Czerwona papryka
4 ząbki Czosnek
3 szt Pomidor
2 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
1 pęczek Natka pietruszki
odrobinę Oliwa z oliwek
do smaku mielona papryka słodka
do smaku Pieprz cayenne
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo
do dekoracji Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Karnıyarık – faszerowany bakłażan

Kuchnia:
    • 1 godzina i 30 minut
    • Porcje 3
    • Łatwy

    Składniki

    • Składniki

    • Dodatkowo

    Opis

    Udostępnij

    Przystanek Turcja – kraj czterech mórz i wspaniałej kuchni, która powstała z połączenia lokalnych tradycji i wpływów innych ludów zamieszkujących niegdyś Imperium Osmańskie. Bakłażan jest jednym z podstawowych składników tej kuchni i wchodzi w skład najbardziej popularnego dania kuchni tureckiej jakim jest Karnıyarık. Jego wegetariańskim odpowiednikiem jest Imam bayıldı. Faszerowany bakłażan jest bardzo aromatycznym daniem, które idealnie nadaje się na lekki, letni obiad.

    (Visited 93 times, 1 visits today)

    Kroki

    1
    Zakończ etap

    Przygotowanie bakłażana

    Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Solimy i odstawiamy na 10-15 minut, aby bakłażan puścił gorzki sok. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Do jagnięciny dodajemy wszystkie przyprawy i posiekana natkę pietruszki. Łączymy mięso z warzywami i mieszamy do połączenia się składników.
    Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy oliwą z zewnątrz i od środka. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na dno formy wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez godzinę. Bakłażan powinien być miękki. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

    Moje rady:
    - jagnięcinę można zastąpić wołowiną

    Recenzje

    Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
    poprzedni
    Aromatyczny kurczak z boczkiem
    następny
    Babka z kruszonką orzechową
    poprzedni
    Aromatyczny kurczak z boczkiem
    następny
    Babka z kruszonką orzechową

    Dodaj komentarz