0 0
Babka z kruszonką orzechową

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki
340 g Mąka
200 g Masło
150 g Cukier puder
1 szklanka Jogurt naturalny Gęsty / Grecki
1/2 szklanki Śmietana zakwaszana Gęsta
2 szt Jajko
1 łyżeczka Pasta waniliowa
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
Składniki na kruszonkę
150 g Orzechy użyłam miksu orzechów: pecan, laskowych, brazylijskich i nerkowców
1/2 szklanki Brązowy cukier
1 łyżeczka Cynamon

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Babka z kruszonką orzechową

Kuchnia:
  • 1 godzina i 40 minut
  • Porcje 12
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki

  • Składniki na kruszonkę

Opis

Udostępnij

Dziś prezentuję Wam wilgotną i pyszną babkę, wzbogaconą subtelnym smakiem kruszonki wykonanej z orzechów, brązowego cukru i cynamonu – niebo w gębie! Uwierzcie mi, że na prawdę nic więcej do niej nie trzeba. Wystarczy filiżanka dobrej kawy, ciepły koc i dobra książka. Zestaw idealny na zimowe, niedzielne popołudnie.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie babki

W małej misce mieszamy ze sobą brązowy cukier, posiekane orzechy i cynamon, odstawiamy na bok. Do miękkiego masła dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt i pastę z wanilii. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Mieszamy do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na spód formy wysypujemy połowę kruszonki orzechowej i wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy drugą kruszonkę orzechową , przykrywamy resztą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 15 minut, po czym wyjmujemy z formy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Karnıyarık – faszerowany bakłażan
następny
Eskalopki z indyka
poprzedni
Karnıyarık – faszerowany bakłażan
następny
Eskalopki z indyka

Dodaj komentarz