0 0
Chili con carne

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
600 g Mięso mielone wołowe
2 puszki Pomidory krojone
2 puszki Czerwona fasola
1 szt Czerwona papryka duża
3 szt Czerwona papryka chilii
3 ząbki Czosnek
1 szt Cebula średnia
2-3 łyżki Koncentrat pomidorowy
2 kostki Gorzka czekolada 75-80% eśli nie jesteście przekonani do czekolady, możecie ją pominąć. Jednak spróbujcie poeksperymentować, świetnie podnosi smak dania
2 łyżeczki Papryka słodka mielona
1/2 łyżeczki Ostra papryka mielona opcjonalnie (dodajecie, jeśli lubicie bardziej ostre smaki)
1 łyżka Tabasco Chipotle abasco chipotle to sos z wędzonych papryczek. Nadaje bardzo ciekawy posmak. Jest znacznie łagodniejszy od klasycznego sosu tabasco, więc można go dodać więcej. Jeśli nie macie tabasco chipotle użyjcie zwykłego tabasco, oczywiście w mniejszej ilości
1 łyżeczka Kminek
1 łyżeczka Oregano
2 szczypty Cukier
do smażenia Oliwa z oliwek
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
6-8 szt Placek Tortilli

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Chili con carne

Właściwości:
    Kuchnia:
      • 1 godzina
      • Porcje 8
      • Średni

      Składniki

      • Dodatkowo:

      Opis

      Udostępnij

      Przystanek: Meksyk ! Majańskie i azteckie miasta, skąpane w słońcu piramidy, kaktusy, wyśmienita tortilla, ostre papryczki i słynna czerwona fasola. Kuchnia meksykańska jest tak różnorodna jak przyroda i kultura tego kraju, przesycona intensywnymi barwami, bogactwem smaków i aromatów. U nas też jest dziś gorąco – gęste i rozgrzewające chili con carne, pełne smaku i aromatu. Jego pochodzenie budzi wiele sporów, gdyż spore grono osób twierdzi, że jest to typowe danie meksykańskie. Chili con carne zarejestrowane jest jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku, gdyż należy pamiętać że Teksas był kiedyś jego częścią. Bez względu na swoje pochodzenie jest to wspaniałe danie, idealne na jesienno – zimowe wieczory.

      (Visited 36 times, 1 visits today)

      Kroki

      1
      Zakończ etap

      Przygotowanie:

      Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy i na małym ogniu podsmażamy cebulę. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dodajemy papryczki chili i smażymy około 1 minuty. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając. Kiedy mięso straci swój surowy kolor, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia około 25-30 minut.
      W tym czasie paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w niewielką kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą. Do mięsa dodajemy paprykę, fasolę i czekoladę. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, aby smaki się połączyły. Danie serwujemy ze świeżym pieczywem lub opiekanymi tortillami.

      Recenzje

      Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
      poprzedni
      Marynowane brokuły
      następny
      Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille
      poprzedni
      Marynowane brokuły
      następny
      Dżem z ogórka – Confiture de concombre à la vanille

      Dodaj komentarz