0 0
Cytrynowy kurczak

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 sztuka Świeży kurczak
3 łyżki Sos sojowy
1 łyżeczka Świeży imbir startego
4 ćwiartki Cytryna z marynaty
2 ząbki Czosnek
1 sztuka Liść laurowy
szczypta Mielona papryczka Chilli
4 łyżki Dżem morelowy
Sól
Pieprz
4 łyżki Masło
2 łyżki Olej z marynaty cytrynowej

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Cytrynowy kurczak

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Cytrynowy kurczak to uroczysta i aromatyczna pieczeń. Idealona na Świąteczny obiad. Wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich bliskich. Polecamy.

 

Przepis na cytryny z marynaty znajdziesz TUTAJ

(Visited 7 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Utrzyj w miseczce sos sojowy z imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, chilli, dżemem morelowym, olejem z marynaty cytrynowej (jeśli nie masz, wlej zwykły olej i wsyp 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny). Dodaj pieprz, pół łyżeczki soli.

Umyj kurczaka. osusz. Natrzyj zewnątrz i wewnątrz solą (pół łyżeczki). Posmaruj marynatą (także w środku). Ułóż ptaka w brytfannie, polej stopionym masłem, a dookoła ułóż ćwiartki marynowanej papryki. Piecz przez 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, a potem zdejmij pokrywę i piecz jeszcze przez około 30 minut. Gdy po wbiciu widelca w pierś i udko wypłynie przeźroczysty sok, kurczak jest gotowy.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Makaron w sosie cytrynowym
następny
Chutney cytrynowy
poprzedni
Makaron w sosie cytrynowym
następny
Chutney cytrynowy