0 0
Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

300 g Mąka
175g Masło
3 łyżki Ciemne kakao
200 g Ciemny cukier muscovado
100 g Drobny cukier do wypieków
1 Jajko
1 Żółtko
1 łyżeczka Ekstrat wanilii
2 łyżeczki ziaren Różowy pieprz
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
szczypta Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Czekoladowe ciastka z różowym pieprzem

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne połączenie. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i uzależniające.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciastek

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao sól oraz pokruszone w moździerzu ziarenka pieprzu. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy oba rodzaje cukru i ubijamy, aż masa będzie jasna. Nie przerywając ucierania dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Teraz powoli dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia się składników. Masa będzie dość zwarta i gęsta. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając duże odstępy. Ciastka podczas pieczenia dość mocno rozpływają się na boki. Pieczemy w temperaturze 170’C przez około 15 – 20 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości ciastek. Brzegi powinny się lekko zrumienić, a środek wciąż powinien być miękki. Upieczone ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Porcja: około 20 – 25 sztuk

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tort SACHER
następny
Kluski śląskie z dodatkiem mąki żurkowej.
poprzedni
Tort SACHER
następny
Kluski śląskie z dodatkiem mąki żurkowej.

Dodaj komentarz