0 0
Dobry pasztet domowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki
50 dag Boczek
75 dag Łopatka wieprzowa
50 dag Rostbef
30 dag Wątróbka wieprzowa
15 dag Masło
3 szt Cebula
5 szt Prawdziwki suszone
1 kostka Bulion wołowy
1 szt Bułeczka
3 szt Jajko
50 ml Brandy
do smaku Sól
do smaku Pieprz
do smaku Gałka muszkatołowa
3 szt Liść laurowy
5 szt Jałowiec
kilka plastrów Słonina

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Dobry pasztet domowy

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki

Opis

Udostępnij

Bardzo dobry przepis na to by mieć domowy pasztet.

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie pasztetu

Boczek, wołowinę i wieprzowinę dusimy - pod przykryciem - w małej ilości bulionu wołowego z dodatkiem liści laurowych, jałowca i 10 ziarenek pieprzu. Mięsa zostawiamy w wywarze do wystygnięcia. Wątróbkę kroimy w plastry, oczyszczamy z błon i smażymy na maśle razem z plastrami cebuli. Grzyby myjemy i gotujemy do miękkości w filiżance wody. Odcedzamy, a wywar wlewamy do sosu pozostałego z gotowania mięs. Bułeczki moczymy w tym sosie. Przepuszczamy przez maszynkę mięso, wątróbkę razem z cebulą, bułkę i grzyby. do pasztetowej masy wbijamy jajka (roztrzepane widelcem), wlewamy brandy, dodajemy pół startej gałki muszkatołowej i przekładamy masę do wąskiej foremki lub tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej plasterkami słoniny. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut.

przepis-y

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Sos Cumberland
następny
Cielęcy pasztet z galaretką porzeczkową
poprzedni
Sos Cumberland
następny
Cielęcy pasztet z galaretką porzeczkową

Dodaj komentarz