Składniki
-
1 kg Łata cielęca
-
2 sztuki Marchew
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
100 g Orzechy laskowe
-
2 sztuki Pomidorśrednie
-
2 sztuki Cebula
-
1 główka Czosnek
-
2 sztuki Jajko
-
100 g Masło
-
2 łyżki Tarta bułka
-
do smaku Estragon
-
do smaku Tymianek
-
Sól
-
Pieprz
-
Gałka muszkatołowa
Opis
Soczyste, prawdziwie letnie nadzienie i warstwa kruchego mięsa. To rolada z cielęciny i warzyw. Polecamy ten przepis na rodzinny obiad z ziemniakami z wody.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Rozłóż płasko łatę cielęcą na desce, rozbij lekko tłuczkiem i uformuj prostokąt. Posól, popieprz, oprósz estragonem i natrzyj trzema ząbkami zmiażdżonego czosnku. Odstaw w chłodne miejsce. Marchewkę pokrój w dużą kostkę. Obierz ze skórki pomidory i paprykę. Pokrój na kawałki. Posiekaj jedną cebulę (dużą) i trzy ząbki czosnku. Posiekaj także orzechy i natkę pietruszki. Rozgrzej w rondlu 50 g masła. Wrzuć orzechy, smaż przez 2 - 3 minuty. Dodaj warzywa i smaż - stale mieszając - przez 5 minut (na dużym ogniu). Zestaw rondel z kuchenki. Do gorącego farszu dodaj dwie szczypty startej gałki muszkatołowej, sól i połowę tymianku. Wlej ubite widelcem jajka, wsyp tartą bułkę i natkę pietruszki. Nałóż farsz na mięso, zawiń roladę i brzegi zaszyj grubą nicią. Posmaruj roladę stopionym masłem i ułóż na dnie brytfanny. Wlej filiżankę wody, rozsyp resztę posiekanego czosnku, pokrojoną w piórka cebulę i pół łyżeczki tymianku. Wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 50 minutach zwiększ temperaturę by rolada pięknie się przyrumieniła. Od czasu do czasu polewaj roladę sosem z dna brytfanny. Podaj na obiad z ziemniakami z wody. |