0 0
Gołąbki ogrodnika

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

1 główka Kapusta
250 g Mięso mielone wieprzowe
1 sztuka Cukinia mała
1 sztuka Jabłko
1 sztuka Cebula
1 sztuka Por
2 sztuki Czerwona papryka
2 sztuki Pomidor
1 litr Bulion drobiowy
2 sztuki Liść laurowy
2 ziarenka Ziele angielskie
2 sztuki Goździk
Sól
Pieprz
Kminek
3 łyzki Smalec

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Gołąbki ogrodnika

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

Opis

Udostępnij

Gołąbki ogrodnika to przepis z kuchni azjatyckiej, która słynie z kapuścianych przysmaków. Polecamy szczególnie na niedzielny obiad.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Wytnij głąb i włóż całą główkę kapusty do dużego garnka z wrzącą wodą. Wsyp pół łyżeczki soli i kminku. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Przełóż kapustę na durszlak - niech spłynie z niej woda.

Obierz i pokrój w dużą kostkę warzywa. Rozgrzej w rondlu dwie łyżki smalcu i smaż przez 5 minut warzywa. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Przypraw farsz pieprzem, zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego (2 - 3 wystarczą). Wlej 1/3 filiżanki gorącego bulionu (wołowego). Sprawdź czy farsz jest dostatecznie słony.

Rozłóż liście kapusty - oddzielnie małe i duże. Kładź na dwu małych liściach farsz, formuj prostokątny pakiecik i zawijaj w większe liście. Jeśli chcesz efektownie zawiązać kapuściane pakieciki, wstążeczką pora, włóż do wody w której gotowała się kapusta dwa pędy tego warzywa. Gotuj przez 5 minut. Szczególnie mocne są zewnętrzne zielone liście.

W płaskim rondlu podgrzej półtorej szklanki bulionu z kostki i łyżkę smalcu. Wsyp pokruszony liść laurowy, goździki, pieprz i pół łyżeczki kminku. Wrzuć pokrojone na ósemki jabłko i włóż gołąbki. Przykryj rondel i postaw na małym ogniu. Po 45 minutach gołąbki są już gotowe do podania na stół.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
ROLADA z cielęciny i warzyw
następny
Naleśniki jabłkowe
poprzedni
ROLADA z cielęciny i warzyw
następny
Naleśniki jabłkowe
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here