Składniki
-
1 główka Kapusta
-
250 g Mięso mielone wieprzowe
-
1 sztuka Cukiniamała
-
1 sztuka Jabłko
-
1 sztuka Cebula
-
1 sztuka Por
-
2 sztuki Czerwona papryka
-
2 sztuki Pomidor
-
1 litr Bulion drobiowy
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 ziarenka Ziele angielskie
-
2 sztuki Goździk
-
Sól
-
Pieprz
-
Kminek
-
3 łyzki Smalec
Opis
Gołąbki ogrodnika to przepis z kuchni azjatyckiej, która słynie z kapuścianych przysmaków. Polecamy szczególnie na niedzielny obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wytnij głąb i włóż całą główkę kapusty do dużego garnka z wrzącą wodą. Wsyp pół łyżeczki soli i kminku. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Przełóż kapustę na durszlak - niech spłynie z niej woda. Obierz i pokrój w dużą kostkę warzywa. Rozgrzej w rondlu dwie łyżki smalcu i smaż przez 5 minut warzywa. Dodaj mięso, smaż przez 10 minut. Przypraw farsz pieprzem, zmiażdżonymi ziarenkami ziela angielskiego (2 - 3 wystarczą). Wlej 1/3 filiżanki gorącego bulionu (wołowego). Sprawdź czy farsz jest dostatecznie słony. Rozłóż liście kapusty - oddzielnie małe i duże. Kładź na dwu małych liściach farsz, formuj prostokątny pakiecik i zawijaj w większe liście. Jeśli chcesz efektownie zawiązać kapuściane pakieciki, wstążeczką pora, włóż do wody w której gotowała się kapusta dwa pędy tego warzywa. Gotuj przez 5 minut. Szczególnie mocne są zewnętrzne zielone liście. W płaskim rondlu podgrzej półtorej szklanki bulionu z kostki i łyżkę smalcu. Wsyp pokruszony liść laurowy, goździki, pieprz i pół łyżeczki kminku. Wrzuć pokrojone na ósemki jabłko i włóż gołąbki. Przykryj rondel i postaw na małym ogniu. Po 45 minutach gołąbki są już gotowe do podania na stół. |