0 0
Gołąbki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na gołąbki
700 g Mięso mielone wieprzowe
100 g Ryż
1 główka Kapusta
2 szt Jajko
do smaku Pieprz
do smaku Sól
Składniki na sos pomidorowy
3 litry Bulion mięsny
200 g Koncentrat pomidorowy
5 szt Liść laurowy
5 szt Ziele angielskie
1 łyżka Majeranek
3 łyżki Mąka
1/2 łyżeczki Cukier
do smaku Pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Gołąbki

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Średni

Składniki

  • Składniki na gołąbki

  • Składniki na sos pomidorowy

Opis

Udostępnij

Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne. Warto jednak od czasu do czasu zrobić przyjemność sobie i bliskim, którzy z pewnością ucieszą się z takiego obiadu.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie gołąbków

Z kapusty wycinamy twardy głąb i nacinam liście u podstawy. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Ostrożnie wkładamy kapustę i zmniejszamy gaz. Kapusta powinna się parzyć, a nie gotować. Powoli zdejmujemy wierzchnie liście, które podczas parzenia same zaczynają odchodzić od główki kapusty. Kapustę należy co jakiś czas przekręcać w garnku.
Ryż gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wkładamy mięso, dodajemy ryż, jajka i doprawiamy do smaku przyprawami. Wyrabiamy do połączenia się składników.
Na liście nakładamy niedużą ilość farszu, boki kapusty zawijamy do środka i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka umieszczamy kilka liści kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem, tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy gaz. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy gołąbki przez godzinę. Ugotowane gołąbki wyjmujemy na talerz. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje. Gołąbki ponownie wkładamy do sosu.
Moje rady:
- kapusta na gołąbki powinna być duża i nie za bardzo zbita
- gęstość sosu można regulować według własnych upodobań
- czas duszenia gołąbków zależy od tego czy kapusta jest starsza czy młoda

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Ajerkoniak
następny
Aromatyczny kurczak z boczkiem
poprzedni
Ajerkoniak
następny
Aromatyczny kurczak z boczkiem

Dodaj komentarz