0 0
Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na zupę:
3 litry Rosół
5-6 szt Ziemniak średnie
200 g Groszek zielony mrożony
2 szt Marchew
1 szt Cebula średnia
2 ząbki Czosnek duże
150 ml Śmietana 22%
1/2 łyżeczki Curry
1 łyżeczka Kurkuma płaska
1/2 pęczka Natka pietruszki
2 łyżki Oliwa z oliwek
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Kuchnia:
  • 1 godzina
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na zupę:

Opis

Udostępnij

Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka gatunku i kwintesencja polskiego obiadu. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Jednak z rosołu można wyczarować nie tylko pomidorową. Rosół jest świetną bazą do wielu zup, więc poniedziałki nie muszą być nudne. Zapraszam Was na pyszną, kremową zupę z warzywami i szczyptą curry.

 

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy na średnim ogniu. Dodajemy czosnek, marchew, curry i kurkumę. Mieszając podsmażamy wszystko około 2 minut. Wlewamy rosół i gotujemy wszystko razem około 10 minut.
Dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek zielony i gotujemy kolejne 2 minuty. Teraz dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i sporą ilością białego pieprzu.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim
następny
Łosoś pod pierzynką
poprzedni
Kiełbaski koktajlowe w cieście francuskim
następny
Łosoś pod pierzynką

Dodaj komentarz